Azië in een notendop: Sri Lanka

Yaxa Reizen

Sri Lanka betekent letterlijk ‘Prachtig Eiland’. En niets is minder waar! Nagenoeg alles wat Azië te bieden heeft, vindt u in het geweldige Sri Lanka, het voormalige Ceylon. Van historische en koloniale steden tot prachtige stranden en de overweldigende groene natuur. Dwaal over de smalle weggetjes dwars door de rijstvelden en theeplantages, geniet van alle overweldigende geuren en kleuren en maak kennis met de vriendelijke bevolking. Sri Lanka heeft een rijk koloniaal verleden en een grote diversiteit aan godsdiensten en volken. U ziet er dan ook de mooiste tempels en koningssteden. Naast Azië vindt u ook een beetje Afrika terug op Sri Lanka. Het eiland leent zich uitstekend voor het maken van safari's in de diverse wildparken. Ontdek Azië in een notendop: reis mee naar Sri Lanka!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Sri Lanka

Ligging

Sri Lanka is een tropisch eiland dat als een druppel onder het vaste land van India hangt in het noordelijke deel van de Indische Oceaan. Het land is ongeveer zo groot als Nederland en België samen en het heeft zo’n 21 miljoen inwoners.

Tijdsverschil

Tussen Nederland zit er 3,5 uur tijdsverschil, het is in Sri Lanka dan later. Tijdens de wintertijd is dit tijdsverschil 4,5 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Sri Lanka is het vereist dat uw Nederlandse of Belgische paspoort nog 6 maanden geldig is na terugkomst. Daarnaast moet men als toerist in het bezit zijn van een toeristenvisum. Dit visum dient voor vertrek aangevraagd te worden en is tot 30 dagen na aankomst geldig. U vraagt een visum online aan via, www.eta.gov.lk.

Mochten reizigers niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben, of wanneer het verblijf langer dan 30 dagen zijn, dan kan er contact worden opgenomen met de Ambassade van Sri Lanka in Den Haag:

Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
070-3655910

Nederlandse ambassade in Colombo
0094 11 - 2510200

Taal

De officiële taal in Sri Lanka is Singalees. Ruim 70% van de bevolking spreekt deze taal. Deze taal kent zijn oorsprong in het Portugees en het Nederlands. Ook met het Engels komt u een heel eind in Sri Lanka.

Klimaat

Sri Lanka ligt in de tropische gordel, wat betekent dat de temperatuur er het gehele jaar rond de 30 graden is. Daarnaast moet er het hele jaar door rekening worden gehouden met neerslag. Ook wordt het klimaat van Sri Lanka sterk beïnvloed door de bergketens die het land rijk is. Vanaf mei tot en met september is de Yala moesson actief, die wind en regen brengt vanaf de zuidwest kant. Van oktober tot en met april waait de Maha moesson, die voor de regen zorgt in het noordoosten van het land.

Beste reistijd

Een rondreis door Sri Lanka is het hele jaar door mogelijk, onderstaande periodes geven de beste kans weer op heerlijke zonnige dagen aan het strand!

De west- en zuidkust (Mirissa, Tangale, Unawatuna, Negombo)
Goede periode: november t/m april
Meeste kans op regen: mei, juni, juli

Voor een echt strandverblijf of -verlening aan de zuidwestkust is de beste reistijd van november tot april. De zuidwestmoesson (Yala) waait van half mei tot ongeveer eind september en komt vanuit het zuidwesten. Vooral in het begin valt de meeste regen. De zee is dan vaak woest en minder geschikt om te zwemmen en/of te snorkelen. In deze periode, tijdens onze zomermaanden, zijn de stranden aan de zuidkust minder geschikt voor een echt zonnig strandverblijf.

De oostkust (Trincomalee)
Goede periode: april-mei t/m augustus-september
Meeste kans op regen: november en december

Aan de oostkust kunt u juist het beste tussen april en oktober verblijven, dus tijdens onze zomermaanden. De noordwestmoesson (Maha) begint in oktober en loopt door tot in januari. In deze periode kunt u het beste een strandverblijf aan de zuidkust kiezen.

Valuta

De munteenheid van Sri Lanka is de Srilankaanse Rupee (LKR). De waarde van de biljetten zijn 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 en 2000 Rupee en die van het muntgeld is 1, 2, 5, 10, 25 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 Rupee. Voor de meest actuele wisselkoersen kunt u kijken op www.wisselkoers.nl aangezien de wisselkoers variabel is.

Betalingsmogelijkheden

In vrijwel elke (grote) stad op Sri Lanka kunt u gebruik maken van uw pinpas als deze voorzien zijn van het Cirrus of Maestro logo. Pinautomaten (ATM’s) zijn overal te vinden, met name in de grote steden en toeristische gebieden. Ook uw creditcard van Mastercard of Visa is doorgaans te gebruiken in winkels, hotels en restaurants.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren) of via telefonisch contact met uw bank. Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

In Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, vindt men de grootste luchthaven van het land en wordt veelal gebruikt als toegang tot het land. Vanuit de hoofdstad vertrekken regelmatig treinen naar verdere bestemmingen binnen Sri Lanka. De staat van deze treinen is niet altijd even goed, maar reizen met de trein kan wel worden gezien als een snelle manier van reizen, mits er geen vertragingen zijn. Ook het reizen per bus binnen Sri Lanka is een optie. Er is een uitgebreid netwerk van bussen die zich door het hele land verspreid. Het huren van een eigen auto wordt sterk afgeraden aangezien het verkeer op Sri Lanka erg druk en chaotisch, en daarom gevaarlijk is. Op al onze reizen door Sri Lanka bieden wij standaard een huurauto met chauffeur. Er wordt in Sri Lanka aan de linkerkant van de weg gereden.

Elektriciteit

Op Sri Lanka vind u twee verschillende soorten stopcontacten, beide van 230 volt. Het is aan te raden om van te voren, of ter plekke, een verloopstekker aan te schaffen.

Communicatie

Om zeker te zijn van een goed bereik binnen Sri Lanka is het aan te raden om uw mobiele provider te raadplegen. Binnen Sri Lanka is er doorgaans een goed bereik en kan er overal gebeld worden, behalve in de berg- en natuurgebieden. Ook kunt u vrijwel overal toegang vinden tot het internet, met name in de grote steden, de drukke gebieden en de toeristische hotspots. Hotels bieden vaak (tegen betaling) internet aan en ook wifi is op veel plekken te vinden.

Veiligheid

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert ‘waakzaamheid te betrachten’ bij een reis naar Sri Lanka, wat inhoudt dat er in principe veiligheidsrisico’s zijn, maar dat de reiziger deze niet zozeer zal ondervinden. Plekken met demonstraties, samenscholingen en oproer moeten vanzelfsprekend worden vermeden. Criminaliteit gericht op toeristen is toegenomen de afgelopen jaren en men moet daar dan ook alert op zijn.

Gezondheid

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Sri Lanka, al is het wel aan te raden om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Voor gezondheidsadviezen en vaccinaties kunt u het beste contact opnemen met de GGD. Of via de website: www.ggd.nl.

Kleding

Het hangt af van uw reisbestemming en –doel welke kleding het beste geschikt is. Gaat u de bergen in, dan kan een trui, vest en lange broek goed van pas komen. Gaat u op doorreis door het gehele land dan kan het erg warm worden en is luchtige kleding aangenaam. Bij het bezoek aan religieuze plekken dient u zich bedekt te kleden. Dat houdt in dat vrouwen de schouders en knieën moeten bedekken. Het dragen van een hoofddeksel is verboden.

Eten en drinken

De Sri Lankaanse keuken kenmerkt zich door pittig eten waarin veel pepers en andere specerijen worden gebruikt. Ook heeft het veel Indiase invloeden en wordt rijst met (pittige) curry veel gegeten. Vlees en vis wordt veel gebruikt in de gerechten. Het feit dat Sri Lanka wordt omgeven door de Indische Oceaan vindt men gelijk terug in de Sri Lankaanse keuken, die veel vis bevat. Het is niet ongebruikelijk dat de vis die u geserveerd krijgt een uur eerder gevangen werd. Ook groente en fruit is er doorgaans genoeg en is veelal vers verkrijgbaar.

Een goed voorbeeld van een typisch Sri Lankaans gerecht is rijst met curry. Deze curry kan worden bereidt met vlees, vis en/of groenten en bevat veel specerijen. Wanneer een curry erg pittig is, wat voor toeristen vaak het geval is, wordt er ook een curd geserveerd als blusser. Curd is een dikke yoghurt gemaakt van buffelmelk.

Sri Lankanen drinken veel thee. Dit komt doordat Sri Lanka een groot exportland is van thee. De thee uit Sri Lanka wordt ook wel de Ceylon thee genoemd en is overal ter wereld te verkrijgen.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken op Sri Lanka, zorg er daarom voor dat u genoeg gezuiverd water koopt.

Openingstijden winkels

Uiteraard kunnen de openingstijden van winkels en openbare gebouwen sterk variëren per stad en regio. De normale werkdag op Sri Lanka is van 08.30 uur tot 16.30 uur. Restaurants en bars in de belangrijkste toeristencentra zijn tot ’s avonds laat open en kennen vaak geen vaste sluitingstijd. Op feestdagen zijn er aangepaste openingstijden of zijn winkels, banken en postkantoren gesloten.

Fooien

Het is gebruikelijk om in Sri Lanka een fooi te geven. Restaurants rekenen vaak vast een 10% service charge, waar het gebruikelijk is om daar nog eens 5-10% extra te betalen, afhankelijk van de kwaliteit van de service die geleverd is. De verloning op Sri Lanka is erg laag en het is daarom ook gebruikelijk om kamermeisjes, taxi -chauffeurs, hotelbedienden en andere service verleners een kleine fooi van ongeveer 100 Rupee te geven. De chauffeur/gids die u rijdt en begeleidt tijdens uw rondreis, verwacht tevens een fooi. Een indicatie bedraagt ongeveer LKR 1600 in totaal per dag wanneer u alleen of met 2 personen reist. Bij 3 tot 7 personen kunt u zo’n LKR 500-650 per persoon per dag aanhouden. Bij 8 personen of meer reist u met een chauffeur (en assistent) en gids apart. U kunt dan een bedrag van minimaal LKR 2000 totaal per dag aanhouden voor de gids en LKR 1000 totaal voor de chauffeur (dit wordt gedeeld met een eventuele assistent). Maakt u tijdens de reis een trekking (bijvoorbeeld in Knuckles of Singharaja) of een safari (bijvoorbeeld in de nationale parken Yala, Wilpattu, Udawalawe) met een lokale gids/ranger, houdt u dan een fooi van ongeveer LKR 1000 - 1500 aan, afhankelijk van de inspanningen en tijdsduur. Dit zijn echter indicaties, u bent niet verplicht om fooi te geven.

Religie

Sri Lanka is een erg religieus land en u zult er dan ook veel tempels vinden. Ook de kunst en cultuur binnen het land is sterk door de religies beïnvloed. De twee belangrijkste religies binnen het land zijn het Boeddhisme (69%) van de bevolking) en het Hindoeïsme (15%). Deze religies hebben een sterke invloed op het dagelijkse leven en het straatbeeld. Een klein deel van de bevolking is Moslim (7%).

Feestdagen

Er zijn verschillende vaste feestdagen in Sri Lanka. Tevens zijn er feestdagen en festivals die op verschillende dagen per kalenderjaar plaatsvinden. De meeste van deze feestdagen zijn religie gerelateerd.

  • Januari Durunthy Poya (Bij volle maan, eerste bezoek van Boeddha aan Sri Lanka)
  • 04 februari Onafhankelijkheidsdag
  • 13/14 april Nieuwjaar
  • Mei Vesak festival (Om de 3 jaar bij volle maan)
  • Juni Poson festival
  • Augustus Perahera festival (Festival van de heilige tand)
  • Oktober Deepavali
  • December Unduvap Poya (Bij volle maan, de komst van de Bodhi Boom)

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op