Tropische eilanden en mystieke nevelwouden in Panama

Yaxa Reizen

Panama heeft een overweldigende natuur, eeuwenoude indianenculturen, prachtige archipels en natuurlijk het fascinerende Panamakanaal. Dit alles maakt Panama een zeer afwisselende bestemming. Het land is nog relatief onontdekt maar bezit een ware schatkamer qua natuur. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen het land weten te vinden als vakantiebestemming. Bezoek de vulkaan Barú, geniet van Caraïbische sferen op de eilandengroep Bocas del Toro en bezoek een authentieke Kuna indianenstam op de San Blas eilanden. Hier betaalt men nog met kokosnoten! De combinatie van de oude culturen, onontdekte natuur en levendige steden maakt Panama een zeer bijzondere bestemming!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Panama

Ligging

In Midden-Amerika vindt u de vele witte zandstranden, regenwouden en koloniale steden van Panama. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 75 duizend km² wat te vergelijken is met het oppervlakte van Tsjechië. Panama telt een inwoneraantal van 3,6 miljoen inwoners. Aangrenzende landen zijn Costa Rica in het westen en Colombia in het Oosten. De kustlijn wordt gevormd door in het noorden de Caribische Zee en in het zuiden door de Golf van Panama en de Stille Oceaan.

Tijdsverschil

In de zomertijd is het 6 uur vroeger in Panama. In de winter is dit verschil 7 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Panama is het niet nodig om een visum aan te vragen. Wel is het vereist dat u in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort wat na aankomst in Panama nog minimaal drie maanden geldig is. Op het vliegveld krijgt u bij aankomst een stempel in uw paspoort waarmee u maximaal 180 dagen toegang heeft tot het land. Let op: In het geval van een overstap in de Verenigde Staten is het verplicht u te identificeren voor de Amerikaanse overheid via hun ESTA programma. Dit kunt u doen door uzelf tenminste 72 uur van te voren te registreren via https://esta.cbp.dhs.gov. Mocht u langer in Panama willen blijven, heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen, dan kunt u het beste contact opnemen met het Panamese consulaat in Rotterdam:

Weena 723
Suite E7.179
3010 AM Rotterdam
Tel: 0031 10 414 3828


Mocht u contact op willen nemen met de Nederlandse ambassade in Panama-Stad dan kan dat via het volgende telefoonnummer: Tel: 00507 2647257

Taal

De voertaal in Panama is het Spaans, al wijkt dit wel af van de normale Spaanse taal. Panamezen gebruiken andere woorden en ook spreken ze erg snel. Vandaar dat het, voor iemand die niet goed Spaans spreekt, erg lastig te begrijpen is. Naast het Spaans is het Engels ook een veel gesproken taal in Panama. 14% van de bevolking heeft deze taal als moedertaal. Door sommige bevolkingsgroepen, met name afstammelingen van de oorspronkelijke bevolking, worden er nog dialecten gesproken. Gaat u op vakantie naar Panama en spreek u geen Spaans, dan kunt u zich met het Engels alsnog goed redden. Neem voor de zekerheid een Spaans woordenboek mee.

Klimaat

In het hele land zorgt het tropische klimaat er voor dat de gemiddelde temperatuur rond de 30 graden ligt, het hele jaar door. Daarnaast is de luchtvochtigheidsgraad erg hoog. Vooral in de maanden maart tot en met mei kan het kwik oplopen tot 35 graden. De winterperiode, die gekenmerkt wordt door veel regen in de vorm van korte hevige buien afgewisseld met zon, loopt van mei tot en met januari. De zomerperiode is vergeleken met de winter erg kort, deze is van januari tot en met mei. De Caribische kust in het noorden is over het algemeen een stuk natter dan de rest van het land.

Beste reistijd

Uiteraard is de beste reistijd afhankelijk van uw reisdoel. Gaat u voor een zon en strand vakantie met weinig neerslag en veel zonuren dan is de zomerperiode de ideale reistijd, met name de maanden januari en februari. Gaat u liever voor de prachtige natuur dan is het aan te raden om Panama te bezoeken in de natte periode van mei tot en met december.

De regenwouden zijn dan op z’n mooist. Ook tijdens deze natte periode kunt u er van uitgaan dat er nog genoeg zon is. Tevens is dit het laagseizoen.

Valuta

De officiële munteenheid van Panama is de Balboa (PAB). Deze is onderverdeeld in 100 centavos. Deze munteenheid is qua waarde gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Deze is ook een officieel betaalmiddel. Over het algemeen is Panama een goedkoop land, maar vergeleken met de rest van Midden-Amerika ligt het prijspeil iets hoger. Voor de actuele wisselkoers van de Dollar of de Balboa kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Heeft uw pinpas het Maestro logo dan is de kans groot dat u op de meeste plekken kunt pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas. Op afgelegen plekken en sommige eilanden kunt u niet gebruik maken van uw pinpas. Uw creditcard, voorzien van het Mastercard of Visa logo, is doorgaans ook goed te gebruiken. Hotels, restaurants en sommige winkels bieden vaak de mogelijkheid om met een creditcard te betalen. Huurt u een auto, dan is het verplicht om in het bezit te zijn van een creditcard voor een eventuele borg. Zorg er altijd voor dat u genoeg contant geld op zak heeft voor de afgelegen plekken en in het geval u een souvenir wilt kopen op bijvoorbeeld een markt. Biljetten van 50 en 100 Dollar of Balboa of hoger kunnen geweigerd worden.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

De internationale luchthaven van Panama bevindt zich in Panama City vanwaar er dagelijks vluchten vertrekken van en naar Nederland. In de meeste gevallen hebben deze vluchten een overstap in de Verenigde Staten. Ook binnen Panama is reizen per vliegtuig een goede manier om van A naar B te komen. Er bevinden zich meerdere grote nationale luchthavens. Verreweg de beste manier van te reizen binnen Panama is het reizen per bus. Het land kent een goed busnetwerk en ook de wegen zijn goed onderhouden. Voor langere busreizen zijn er goede en goedkope touringcars met airconditioning. Vanaf Panama City vertrekken ook een aantal internationale bussen naar Costa Rica en Nicaragua. Vooral langs de kust is de boot een veelgebruikt vervoersmiddel. Binnen de steden zijn er veel taxi’s en minibusjes te vinden die u snel en goedkoop naar uw bestemming brengen. Probeer in de taxi’s van te voren een prijs af te spreken anders is de kans dat u teveel betaald. Natuurlijk is het ook mogelijk om uw eigen auto te huren.

Elektriciteit

De netspanning van Panama is 110 volt en dus niet gelijk aan die van Nederland. De stopcontacten verschillen ook. Het is dus aan te raden om een verloopstekker mee te nemen wilt u gebruik maken van deze stopcontacten en elektrische apparaten.

Communicatie

Het is mogelijk om met uw mobiele telefoon te bellen en gebeld te worden, maar brengt zeer hoge kosten met zich mee. Raadpleeg uw provider voor de mogelijkheden en kosten. Als alternatief kunt u een telefoonkaart kopen voor een van de telefooncellen of u kunt een Panamese sim-kaart kopen en deze in uw eigen telefoon doen. In de steden vind u talloze internet cafés waar u ook online kunt bellen (Skype) via de internetverbinding die zij (tegen betaling) aanbieden. Mocht u een ansichtkaart of pakketje willen versturen vanuit Panama dan kunt u dit het beste doen via een van de grotere postkantoren in de steden of via de receptie van het hotel waarin u verblijft.

Veiligheid

Over het algemeen is Panama een erg veilig land om te bereizen. Net als elke stad ter wereld moet u alsnog alert zijn op zakkenrollers en andere vormen van lichte criminaliteit. Zorg er voor dat u uw waardevolle bezittingen zoals uw portemonnee en paspoort onder uw kleren draagt of stop kostbare bezittingen in een kluisje in uw hotel. Het grensgebied met Colombia wordt gezien als minder veilig en het wordt aangeraden om door dit gebied te reizen per georganiseerde tour. Daarnaast zijn er in de steden een aantal wijken waar het raadzaam is om ’s avonds niet (alleen) heen te gaan. Zorg er voor dat u in de drukkere toeristische gebieden blijft zodat u niet per ongeluk in een onveilige buurt beland. Voor jongeren onder de 17 geldt er een avondklok in Panama City, vanaf 21.00 (vr. & za. vanaf 23.00) mogen deze niet meer de straat op zonder begeleiding van een volwassene.

Gezondheid

Er gelden enkele vereisten en adviezen wat betreft inentingen en voorzorgsmaatregelen die u nodig heeft voor een reis naar Panama. Met name in het oosten van het land komt er malaria voor. Neem voor deskundig advies contact op met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Doe dit via www.ggd.nl of 030- 252 30 04. Het is aan te raden geen kraanwater te drinken. Koop als alternatief mineraalwater in supermarkten. Hetzelfde geldt voor ijsklontjes gemaakt van kraanwater; gebruik deze niet. Gaat u ergens eten kies dan bij voorkeur de drukkere eetkraampjes en restaurants uit. Daarnaast is de zon vele malen sterker dan men gewend is. Zonnebrand, een hoofddeksel en het drinken van veel mineraalwater biedt een goede preventie voor een eventuele zonnesteek, uitdroging of verbranding. Vergeet niet uw reisapotheek mee te nemen met daarin de gebruikelijke preventiemiddelen en andere medicijnen. Vooral ’s avonds is de kans groot dat u last heeft van de vele insecten. Neem hiervoor insecten werende middelen mee (DEET) en draag arm- en been bedekkende kleding.

Kleding

Door het tropische klimaat is het beste kledingadvies lichte, luchtige en katoenen kleding mee te nemen. Gaat u een wandeltocht maken door de bergen dan is het sterk aan te raden om hiervoor ietwat warmere kleding mee te nemen zoals een trui/vest, een wandelbroek en stevige wandelschoenen. Vooral in de regenperiode (mei tot januari) doet u er goed aan om regenkleding mee te nemen.

Eten en drinken

De Panamese keuken verschilt niet veel van de rest van de landen in Midden-Amerika. Rijst, bonen, vlees en vis worden ook hier veel gegeten en gebruikt in de traditionele gerechten. Daarnaast zijn er veel buitenlandse invloeden en met name in Panama City vind men er een mengelmoes van verschillende soorten restaurants. Aan de (Caribische) kust word veel vis en kokos gebruikt in de gerechten. Sancocho is het nationale gerecht van Panama. Dit is een dikke soep met als ingrediënten kip, veel groenten en vele andere smaakmakers. Ook worden er in Panama veel gebakken bananen gegeten. Panama kent veel verschillende soorten bier. Voorbeelden hiervan zijn Balbao, Panamá en Atlas. Ook word er veel rum gedronken. De nationale alcoholische drank is Seco (Herrerano), wat een witte rum is. Deze wordt zowel puur gedronken als in mixdrankjes. Daarnaast zijn er veel verse vruchtensappen te vinden. Panamese koffie (Arabica) is van zeer goede kwaliteit en wordt daarom ook veel gedronken en geëxporteerd.

Openingstijden winkels

Doorgaans zijn de winkels in Panama open van 08.00 uur tot 18.00 uur met rond het middaguur een korte siësta. Sommige winkels zijn tot laat open of in enkele gevallen 24 uur per dag. Banken en postkantoren zijn geopend van 09.00 uur tot 15.00 uur. Kantooruren zijn van 08.00 uur tot 17.00 uur met ook hier rond het middaguur een siësta. In het weekend gelden andere openingstijden; kantoren, winkels, banken en postkantoren sluiten dan op zaterdag vaak al om 12.00 uur of 15.00 uur. Op feestdagen zijn de meeste voorzieningen gesloten.

Fooien

Het geven van fooi is gebruikelijk in Panama. Wanneer er in restaurants nog geen service charge wordt gerekend is het normaal om 10 tot 15% fooi te geven. Ook kamermeisjes, gidsen, en andere service verleners verwachten een fooi. Uiteraard is het geheel aan u hoe hoog deze fooi is. Taxichauffeurs verwachten geen fooi al is dit niet verboden.

Religie

Het overgrote deel, zo’n 85%, van de Panamese bevolking is Rooms Katholiek. Het overige percentage wordt gevormd door Protestanten, Moslims, Joden en Hindoes. Daarnaast zijn er nog een aantal traditionele indianenstammen waaronder de Kuna Yala. Het straatbeeld wordt niet sterk beïnvloed door deze godsdiensten. Tijdens (religieuze) festivals merkt men dat zang en dans erg belangrijk is onder de Panamezen.

Feestdagen

Doordat het grootste deel van de bevolking Christen is worden er de belangrijkste Christelijke feestdagen gevierd zoals Pasen en Kerst. Daarnaast zijn er ook andere (religieuze) feestdagen en festivals waaronder het carnaval in februari. Dit zijn de belangrijkste feestdagen in Panama:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 07 januari Dag van de Martelaren
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 15 augustus Stichting van Panama-stad
  • 03 november Onafhankelijkheid van de Republiek Colombia
  • 04 november Dag van de Vlag
  • 05 november Dag van Columbus
  • 10 november Dag van de opstand van Los Santos
  • 28 november Onafhankelijkheid van Spanje
  • 08 december Onbevlekte Ontvangenis
  • 25 december Kerstmis
  • 31 december Oudejaarsavond

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op