Ervaar het magische Maleisië

Yaxa Reizen

Fascinerend en onvergetelijk, dat zijn de kenmerken van een reis door Maleisië. Geniet van de uitgestrekte theevelden op het Maleisisch schiereiland en spot orang-oetangs op Borneo. In Melaka vindt u koloniale gebouwen en in Kuala Lumpur een indrukwekkende skyline met moderne gebouwen. Bent u een avonturier? Trotseer dan de touwbruggen in het Taman Negara National Park. Aan de kust van Maleisië ligt een groot aantal tropische eilanden zoals Langkawi, Tioman en Perhentian, waar u geniet van de prachtige blauwe zee en de mooiste witte stranden. Als u een beetje geluk heeft ziet u de schildpadden aan land komen om te broeden. Op het platteland reist u langs kleine dorpjes en maakt u kennis met de oude stammen die hier leven. Snorkelen, wandelen, fietsen, uitrusten; in Maleisië kan het allemaal. Deze smeltkroes van cultuur en de grote verscheidenheid aan natuur maken Maleisië tot een echte droombestemming!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Maleisië

Ligging

Maleisië ligt in het zuidoosten van Azië. Het bestaat uit twee afzonderlijke delen, gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië grenst aan Thailand en Singapore. Oost-Maleisië ligt op het noordelijke gedeelte van Borneo. Dit deel van Maleisië grenst aan Indonesië en Brunei.

Tijdsverschil

In de zomertijd is het zes uur later in Maleisië. In de wintertijd is dit zeven uur.

Reisdocumenten

Wanneer u minder dan 90 dagen in Maleisië verblijft, heeft u geen visum nodig. U dient in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort, met een minimale geldigheidsduur van 6 maanden na thuiskomst. Mocht u een andere nationaliteit hebben dan de Nederlandse of Belgische, neem dan contact op met de ambassade van Maleisië:

Maleisische Ambassade
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
Tel 070 3506506

Nederlandse Ambassade in Kuala Lumpur
Tel 00 60 3 2431143/1341

Taal

De officiële voertaal van Maleisië is Bahasa Malaysia. Als toerist kunt u zichzelf in de meeste delen van Maleisië met Engels heel goed verstaanbaar maken en de gemiddelde Maleisiër spreekt een aardig woordje Engels. Dit komt doordat Maleisië tot 1967 een Engelse kolonie was.

Klimaat

Maleisië heeft een tropisch regenwoud klimaat met gedurende het hele jaar door hoge temperaturen en veel neerslag. De luchtvochtigheid is er hoog, waardoor het klam aan kan voelen. Een uitzondering op dit klimaat zijn de hoger gelegen gebieden, waar ’s nachts de temperatuur flink kan dalen.

Beste reistijd

De moessonperiode loopt van november tot maart. In deze periode is het dan ook niet aan te raden om naar de oostkust van West-Maleisië te reizen. Veel ferry’s varen niet in deze periode, door de hoge golfslag van de Zuid-Chinese Zee. De beste reistijd is dan ook maart t/m oktober.

De westkust kan eigenlijk gedurende het hele jaar worden bezocht. Het regent hier het meest in de maanden december tot februari en in de maanden april en mei. Ook voor Borneo is er geen periode die u moet mijden. Doordat Borneo zo dicht op de evenaar ligt, valt er gedurende het hele jaar door regen. Vaak hebben de maanden mei tot september de meeste zon.

Valuta

De munteenheid van Maleisië is de Maleise Ringgit. Er zijn munten van 5,10,20 en 50 en biljetten van 1,2,5,10,50 en 100 Ringgit. Voor de meest actuele wisselkoersen kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Een pinpas met Cirrus of Maestro logo kunt u in principe overal gebruiken in Maleisië. Er zijn overal pinautomaten te vinden. Er wordt wel vaak een klein bedrag aan transactiekosten in rekening gebracht (ongeveer 2 euro). Ook creditcards (Visa, Mastercard en American Express) worden eigenlijk overal geaccepteerd. Let u er wel op dat u altijd wat contant geld op zak heeft in geval van storingen.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

In Maleisië kunt u op diverse manieren rondreizen. Doordat de wegen van zeer goede kwaliteit zijn op het schiereiland, reizen veel mensen per huurauto. Er wordt in Maleisië aan de linkerkant van de weg gereden. Op Borneo zijn de verbindingen een stuk slechter en is het daarom niet aan te raden om per huurauto op pad te gaan. Natuurlijk is het hier mogelijk om een georganiseerde reis te maken. Bus verbindingen zijn over het algemeen goed, vooral op West-Maleisië. Trein verbindingen zijn daarentegen minder goed. Alleen de verbinding Kuala Lumpur – Melaka is goed af te leggen per trein. Maakt u een combinatiereis West Maleisië en Borneo, dan wordt de afstand overbrugd middels binnenlandse vluchten.

Elektriciteit

In Maleisië is de netspanning 220 volt. Stopcontacten zijn alleen geschikt voor Engelse stekkers. Daarom is het aanbevolen een verloopstekker (reisstekker) mee te nemen of ter plekke aan te schaffen.

Communicatie

In de meeste grote steden is een goed telefoon netwerk beschikbaar. Controleer bij uw provider of u bereikbaar bent in Maleisië. Internationaal bellen brengt vaak hoge kosten met zich mee. Vooral in toeristische gebieden vindt u overal internetcafés.

Veiligheid

Maleisië kan als een erg veilig land bestempeld worden. Past u wel op met zakkenrollers en laat niet te veel waardevolle spullen in het zicht liggen op uw hotelkamer (dit geldt voor de meeste landen).

Gezondheid

Omdat de gezondheidsadviezen vaak wijzigen raden wij u aan contact op te nemen met een GGD vestiging in uw buurt. Die kunt u vinden op www.ggd.nl Over het algemeen zijn vaccinaties niet verplicht in Maleisië, maar worden vaccinaties als hepatitis a en DTP aangeraden. Houdt u er rekening mee dat het in Maleisië niet is toegestaan om bij een zwangerschap van 24 weken of langer het land in te komen.

Kleding

Door het tropische klimaat dient u dunne, comfortabele kleding mee te brengen. Gaat u naar de hooglanden, dan is een lange broek en een vest of trui zeker aan te raden. Ook regenkleding kan zeker van pas komen. De officiële godsdienst van Maleisië is de Islam. In Moskeeën is het dan ook verboden om met blote schouders/knieën naar binnen te gaan.

Eten en drinken

De afwisselende keuken van Maleisië heeft voor iedereen wat wils. De gerechten verschillen per regio en zijn onder te verdelen in verschillende etnische variëteiten. Zo hebben de Chinese, Indiase, Arabische, Portugese en Engelse keuken hun bijdrage geleverd. Er wordt vooral op straat gegeten en u kunt bijvoorbeeld wat kopen bij verschillende eettentjes (of Hawkers) en dat op een terras opeten.

Populaire gerechten zijn:

  • Roti: gerecht van Indiase afkomst met plat brood met vulling gekruid met roti.
  • Tetupat: gekookte rijst in bananenbladeren.
  • Saté: gekruid vlees op een stokje, geserveerd met pindasaus, ui en blokjes rijst (Ketupat)
  • Laksa: soep van kokos en chili met vlees en groenten.
  • Gado Gado: Indonesisch gerecht met satésaus en verschillende groentes zoals komkommer
  • Nasi goreng Istimewa: gebakken rijst met vlees en groente, eieren en stukjes kip of saté.
  • Ais Kachang: een dessert van geschaafd ijs dat wordt geserveerd met gekookte rode bonen, kokosmelk, rietsuiker, palmzaadjes en soms met zoete maïs. Als er reepjes groene gelei worden toegevoegd heet het dessert 'Cendol'.

Doordat Maleisië officieel een Islamitisch land is, zijn alcoholhoudende dranken over het algemeen duur in Maleisië. Uitzonderingen zijn de eilanden Tioman, Langkawi en Labuan, waar alcoholhoudende dranken belastingvrij verkrijgbaar zijn. Maleisiërs drinken zelf vooral koffie en thee, met gecondenseerde melk. Hoewel het water uit de kraan hier gedronken kan worden, wordt het u toch aan geraden om gezuiverd water uit flessen te nuttigen.

Openingstijden winkels

Maleisië is een typisch voorbeeld van een land waar het leven in de avond op gang komt. De grote winkelcentra en supermarkten zijn doorgaans van 10.00 uur tot 22.00 uur ’s avonds geopend, 7 dagen per week. Restaurants zijn ook tot een uur of 10 ’s avonds geopend. Bij de eetstalletjes op straat kunt u vaak tot na middernacht een hapje eten. Alleen postkantoren en banken hebben beperkte openingstijden; van ca. 09.00 uur ’s ochtends tot 16.00 uur ’s middags.

Fooien

Fooi geven is niet verplicht in Maleisië, alhoewel het wel steeds gebruikelijker wordt. Taxi chauffeurs verwachten geen fooi, gidsen/chauffeurs daarentegen wel. De hoogte van het bedrag is uiteraard aan u. Restaurants rekenen vaak een service charge van 10%, wat betekent dat de fooi al verrekend is.

Religie

Hoewel de islam de officiële godsdienst van Maleisië is, heeft iedereen het grondwettelijke recht om zijn eigen godsdienst te belijden. Door de mengelmoes van culturen het land rijk is worden vrijwel alle religies ter wereld vertegenwoordigd. 55 procent van de bevolking volgt de islam, daarnaast is 19 procent boeddhistisch, 7 procent christenen en 7 procent hindoe.

Feestdagen

Feestdagen die altijd op dezelfde dag van het jaar vallen, zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 01 mei Dag van de arbeid
  • 1e zaterdag van juni Verjaardag van de koning
  • 31 augustus Dag van de onafhankelijkheid
  • 16 september Dag van Maleisië
  • 20 september Geboortedag Mohammed
  • 25 december Kerstmis

Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, zoals Hari Raya Puasa (het einde van de Ramadan), Vesak-dag en het Chinees Nieuwjaar.

De viering van het Chinees Nieuwjaar duurt 15 dagen en wordt afgesloten met een groot feest. Al een maand van tevoren komen de mensen in de sfeer, met versieringen en liedjes. De Chinese wijken (China Towns) zijn deze maand natuurlijk op zijn mooist. Families komen met zijn allen tezamen om deze feestdag te vieren. Het is wel echt een familiefeest dat zich binnenshuis afspeelt. Op straat is het dan ook doorgaans vrij rustig.

Door de Islamitische bevolking van Maleisië wordt er aan de ramadan gedaan. U zult hier verder niet veel van merken, behalve dat sommige banken en restaurants overdag gesloten zijn. Ook alcohol is tijdens de Ramadan moeilijker te verkrijgen. In de week van de Ramadan kan het druk zijn op de wegen, omdat velen op pad gaan om naar familie te gaan.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op