Kleurrijk India

Yaxa Reizen

Dompel onder in de kleurrijke cultuur van India: slenter door een wirwar van straatjes in bruisend Delhi, verken de ‘roze stad’ Jaipur en bewonder de wereldberoemde Taj Mahal. Of wat dacht u van een boottocht over de heilige Ganges in Varanasi? Maar India biedt nog veel meer dan alleen een rijkdom aan cultuurschatten. De tropische stranden van Goa zijn een heerlijke plek om na te genieten van alle indrukken die u opgedaan heeft in dit fascinerende land. Een reis naar India is een avontuur voor al uw zintuigen. Namastee, welkom in India!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor India

Ligging

India is door de grote omvang een subcontinent. Hemelsbreed is het van noord naar zuid 3.214 kilometer en van west naar oost 2.933 kilometer. Aan de noordkant ligt het Himalayagebergte. De west kust van India beschikt over mooie stranden. Hier ligt ook de bekende badplaats Goa. India staat op de tweede plaats van de Top Tien Landen met de meeste inwoners. De schatting is dat er circa 1,2 miljard inwoners zijn. 72% van de inwoners wonen op het platteland. Het land is verdeeld in een groot aantal etnische groepen. In Noord- en Centraal-India wonen overwegend de Indo-Ariërs en in het zuiden de donkerkleurige Dravidiërs


Tijdsverschil

In India is het in de wintertijd 4,5 uur later. In de zomer is dit verschil 3,5 uur.

Reisdocumenten

Voor een verblijf in India heeft men een paspoort, geldig tot 6 maanden bij aanvraag van het visum en 3 maanden bij aankomst, en een visum nodig. Het visumaanvraagformulier kunt u online invullen via indianvisaonline.gov.in/visa.

Voor actuele en aanvullende informatie betreffende de grensdocumenten en visa kijk op: www.anvr.nl/bestemmingen.

In de praktijk is gebleken dat de informatie betreffende grensdocumenten en visa sterk aan veranderingen onderhevig is. Daarom adviseren wij een ieder om voor de meest actuele informatie de desbetreffende instantie te raadplegen. Denk hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Bij vertrek uit India hoeft er geen vertrekbelasting op de luchthaven betaald te worden.

Ambassade van India
Buitenrustweg 2
2517 KD Den Haag
Tel: +0031 70 3469771

U kunt de Nederlandse ambassade in Delhi bereiken op telefoonnummer 00 91 22 2219 4200.

Taal

Volgens de grondwet zijn er vijftien officiële talen in India. In werkelijkheid zijn er méér dan duizend talen. In het parlement wordt Engels gesproken. Dat wil zeggen dat iedere Indiër die hogerop wil, Engels moet leren spreken. Over het algemeen kunt u er dus goed terecht met de Engelse taal.

Klimaat

Door de enorme omvang van het land kent India verschillende klimaten en seizoenen. Algemeen is het klimaat op te delen in het koele seizoen van oktober t/m maart, het hete seizoen van april t/m juni en het natte seizoen van juli t/m september.

Beste reistijd

De beste reistijd voor India valt in onze winter. Van december tot eind februari zijn de temperaturen het aangenaamst om te reizen, namelijk rond de 25°C. In het noorden bij de Ganges stijgt het kwik per jaar gemiddeld boven de 35°C. In de Himalaya is het altijd koel en ligt er op de toppen eeuwige sneeuw. Het diepe zuiden van India kent een tropisch moessonklimaat. De moesson begint hier in juni en breidt zich uit in noordwestelijke richting. In het zuiden zijn de temperaturen continu erg hoog en het stortregent hier vaak.

Valuta

De munteenheid van India is de Roepie (INR). Eén roepie is honderd paise. Papiergeld is beschikbaar in 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1.000 roepie. Het is niet overal mogelijk om andere valuta om te wisselen in roepie. Voor de actuele wisselkoers kijkt u op: wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Het is raadzaam te beschikken over wat contant geld (Dollars of Euro’s), een pinpas en een creditcard. Met name in de steden zijn er volop pinautomaten maar die zijn niet altijd in bedrijf. Creditcards zijn een steeds vaker gebruikt betaalmiddel, vooral in de hotels en de betere restaurants.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via internetbankieren. Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

India beschikt over een uitgebreid spoorwegennet met in totaal circa 70.000 kilometer aan spoorrails met 7.000 stations en 11.000 treinen. Per dag worden er ruim 12 miljoen mensen vervoerd. Bussen en taxi’s rijden volop en verzorgen het vervoer tussen steden en dorpjes. Taxi’s en riksja’s zijn aan te bevelen om u te verplaatsen in het chaotische verkeer. De wegen zijn vaak overvol met voetgangers, fietsers, riksja’s, auto’s maar ook met loslopende koeien. Er wordt in India aan de linkerkant van de weg gereden.

Elektriciteit

Het voltage in India is 220 Volt, maar wisselt sterk; met name naar beneden, maar ook af en toe naar boven. Er zijn soms ook afwijkende stopcontacten, waarbij het meenemen van een wereldstekker handig is. Een zaklamp is ook handig om bij u te hebben omdat de stroom soms uitvalt.

Communicatie

Telefoneren vanuit uw hotel is vrij prijzig. U kunt ook telefoneren vanuit telefoonwinkeltjes. U herkent zo'n punt aan een geel/zwart bord met daarop de afkorting ISTD/PCO. Op de meeste plaatsen in India heeft u bereik met uw mobiele telefoon. Wel is bellen en gebeld worden echter zeer prijzig. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon, raden wij u aan bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten. U kunt, tegen betaling, gebruik maken van internet in internetcafés en vaak ook in de hotels.

Veiligheid

India heeft vooralsnog geen slechte naam wat betreft diefstal. Desalniettemin zijn er, zoals ook op de meest veilige plekken ter wereld, zakkenrollers actief evenals andere kleine vormen van criminaliteit gericht op toeristen. Het is aan te raden uw waardevolle spullen te verdelen over meerdere personen of goed op te bergen, eventueel in een kluis die het hotel wellicht aanbiedt. Wees op uw hoede in het verkeer, met name in de grote steden. Het kan er hier vaak erg chaotisch aan toe gaan.

Gezondheid

In India moet u alert zijn op wat u eet en drinkt. In de internationale hotels en bij drukke restaurants kunt u gerust een maaltijd gebruiken. Het leidingwater is absoluut niet geschikt om te drinken. Advies is om zeer regelmatig uw handen te wassen. Voor actueel advies betreffende vaccinaties verwijzen wij u door naar de GGD. Meer informatie vindt u op: ggd.nl en gezondopreis.nl. Neem in de zomer passende maatregelen voor de zon zoals zonnebrand, het dragen van een hoofddeksel in de volle zon en het drinken van voldoende gezuiverd water. Muggenbeten kunt u (gedeeltelijk) voorkomen door vooral ’s avonds kleding te dragen die uw armen en benen beschermen. Koop daarnaast insecten werende middelen zoals DEET of citronella.

Kleding

Afhankelijk van uw reisdoel en het seizoen is het aan te raden om gepaste kleding mee te nemen. Gaat u de bergen in om trektochten te maken? Dan doet u er goed aan om warme kleren te dragen aangezien het hier koud kan worden. Gaat u meer naar het zuiden? Dan misdoet u er niet aan om lichte, luchtdoorlatende katoenen kleding mee te nemen. Daarnaast kunt u alleen tempels bezoeken wanneer u gepast gekleed bent. Dit betekent dat de schouders en knieën bedekt moeten worden. Vergeet niet uw hoofddeksel voor in de brandende zon. Ook is het handig om een paraplu mee te nemen. Deze kunt u gebruiken voor zowel een hevige regenbui maar ook als parasol voor in de zon.

Eten en drinken

In India kunt u goed en afwisselend eten. Rijst, kruiden en groenten spelen een belangrijke rol in de Indiase keuken. Bekende basisgerechten zijn curry en tandoori. Wees extra voorzichtig met klaargemaakt fruit, ijsblokjes, ijs, rauwe groenten en rauwkost. Thee is overal te krijgen. Koffie ook maar dit is meestal oploskoffie en niet echt smakelijk. Wanneer u mineraalwater of frisdrank besteld, let er dan op dat u een afgesloten fles(je) geserveerd krijgt.

Openingstijden winkels

Winkels zijn meestal open van 10.00 uur tot 20.00 uur, ook op zaterdag en soms op zondag. Sommige winkels sluiten ’s middags voor een paar uur. Postkantoren zijn open van 09.30 uur tot 16.00 uur.

Fooien

In India is het gebruikelijk om fooien te geven voor werkelijk alles; kruiers, chauffeurs, gidsen, helpers, obers, bewakers, kortom: teveel om op te noemen. Probeert u zich hier niet te ergeren maar bedenk dat voor de lokale bevolking de prijzen hoog en de salarissen laag zijn. Ook voor het maken van een foto zal om een fooi gevraagd worden. Bedelen om ‘bakshish’, een aalmoes, komt veelvuldig voor. Bij rekeningen in dure restaurants en bars zijn service en belastingen opgenomen in de rekening waardoor de prijzen aanzienlijk hoger zijn.

Religie

Geen land ter wereld heeft zo’n verscheidenheid aan religies als India. Het hindoeïsme is de belangrijkste godsdienst. De islam is de tweede religie van het land. Daarna volgen Sikhs, christenen, boeddhisten, jainisten en parsen. Typisch voor de Indiase samenleving is het kastensysteem, een veelal bekritiseerde indeling van de bevolking in overgeërfde sociale klassen.

Feestdagen

De volgende nationale feestdagen vallen elk jaar op dezelfde datum:

01 januari Nieuwjaarsdag
26 januari Dag van de Republiek
15 augustus Onafhankelijkheidsdag
02 oktober Geboortedag van Mahatma Gandhi

Op deze dagen zijn de meeste winkels en banken gesloten. In India vinden vele religieuze festivals plaats waarvan de data per jaar verschillen. Iedere streek heeft haar eigen feesten. De juiste datum is meestal afhankelijk van de maanstand.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op