Ruig en betoverend Namibië

Yaxa Reizen

Namibië is het land van de eindeloze woestijnlandschappen, metershoge duinen, een kilometerslange kustlijn en de typische Afrikaanse wildparken. Van noord tot zuid heeft Namibië veel te bieden voor de avontuurlijke reiziger. In het Etosha National Park vindt men onder meer de 'big five'. Een ware safari ervaring! Bezoek de Namib- en de Kalahariwoestijn voor indrukwekkende landschappen. Voor de bekende duinen gaat u naar de Sossusvlei. Geniet hier van de bijzondere zonsopkomst die de kleuren van de duinen constant doet veranderen. Namibië was vroeger een Duitse kolonie, en in onder andere de steden Swakopmund en Windhoek vindt u nog steeds Duitse kenmerken. Het veelzijdige Namibië biedt de perfecte omstandigheden voor een typische Afrikaanse reis, met nét dat extra beetje meer!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Namibië

Ligging

Namibië ligt in het zuiden van het Afrikaanse continent net boven Zuid-Afrika, naast Botswana en onder Angola. Ook de Caprivistrook, een smalle strook land tussen Botswana aan de zuidkant en Angola en Zambia in het noorden, behoort tot Namibië. Namibië is een erg groot land met een lage bevolkingsdichtheid. Het is twintig keer groter dan Nederland, maar er wonen maar 2 miljoen mensen. Na Mongolië is Namibië het dunst bevolkte land ter wereld. De gehele kust ligt aan de Atlantische Oceaan.

Tijdsverschil

In Namibië is het tijdens onze zomertijd 1 uur vroeger dan in de Benelux. In de wintertijd is het er 1 uur later. Tussen de laatste zondag van maart en de eerste zondag van april en tussen de eerste zondag van september en de laatste zondag van oktober is er geen tijdsverschil.

Reisdocumenten

Voor uw reis naar Namibië dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkomst in Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig indien uw korter dan 90 dagen in het land verblijft. Indien u een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse of Belgisch, informeer dan bij de Ambassade van Namibië in Brussel of er afwijkende regels gelden.

Avenue de Tervuren 454
B-1150 Brussel
Tel: +32 27711410

Taal

De officiële taal in Namibië is Engels, en dit wordt dan ook door bijna iedereen goed gesproken. Voor de onafhankelijkheid waren Afrikaans en Duits de officiële talen. Het Afrikaans speelt nog steeds een belangrijke rol en wordt gebruikt door verschillende bevolkingsgroepen. Er is ook een lokale variant op het Engels; het Namlish. Een aantal stammen communiceert door middel van een oude San-kliktaal

Klimaat

Het land kent overwegend een woestijn- of halfwoestijn klimaat. Het is doorgaans erg droog in Namibië. Op veel plaatsen valt minder dan 250 mm neerslag per jaar, en dat is ongeveer drie keer zo weinig als in Nederland. Er zijn ook plekken in Namibië waar het bijna nooit regent. Overdag zijn de temperaturen vaak aangenaam, maar in de zomer is het echt heet. De nachten daarentegen kunnen koud zijn, soms kan het zelfs vriezen. December is de warmste maand, waarin uitschieters kunnen voorkomen van 45 graden op het heetst van de dag. In juni en juli wordt het op veel plaatsen overdag niet veel warmer dan 15 graden. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan die van Nederland.

Beste reistijd

Het droge winterseizoen tussen mei en oktober, is de beste tijd om Namibië te bezoeken. Dan vermijdt u de extreme hitte tussen december en maart. In deze periode is het wel erg druk, vooral in de wildparken. Het wild is in de droge periode makkelijker om te zien, omdat er weinig groen is om achter te schuilen en er minder drinkplaatsen zijn waar ze hun dorst kunnen lessen. Ze komen dan naar de permanenten waterplaatsen in de wildparken toe.

Valuta

De munteenheid in Namibië bestaat uit de Namibische Dollar.

Betalingsmogelijkheden

In Namibië kunt u terecht met Namibische dollar en met de Zuid-Afrikaanse Rand. Betalen in euro’s en Amerikaanse Dollars kan ook, maar de afrondingen zijn vaak onvoordelig. Pinautomaten zijn te vinden in elke grotere plaats en alle banken accepteren zowel Visa, Mastercard en de meeste Nederlandse bankpassen met een Maestro logo. Buitenlandse valuta kunnen alleen bij de bank worden ingewisseld.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Het wegennet in Namibië is over het algemeen goed. Het is niet druk op de weg en de bewegwijzering is ook goed. Omdat Namibië heel groot en dunbevolkt is, doen bussen alleen de steden aan. De bussen zijn comfortabel en niet zo prijzig. In Namibië wordt links gereden.

Elektriciteit

Het gebruikte voltage in Namibië is 220 Volt. Het is handig om een universeel stekker te gebruiken, welke alleen ter plaatse te verkrijgen is.

Communicatie

Mobiel bellen is de handigste en goedkoopste manier van bellen. Een goede optie is een prepaid kaart, deze is al te koop voor een paar euro. Het telefonie- en internetnetwerk is nog niet overal in dit uitgestrekte land aanwezig, maar in de steden werkt het prima. Internetcafés zijn in de (middel)grote steden te vinden. In veel hotels kunt u ook gebruik maken van internet.

Veiligheid

Namibië is een relatief veilig land om in te reizen maar zoals in ieder vreemd land dient u ook in Namibië goed op uw waardevolle spullen te letten. In de grote steden, wordt afgeraden om ’s nachts op straat te lopen, maar neem altijd een taxi. Voor meer informatie over de reisadviezen verwijzen wij u naar onderstaande website:

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen/kenia

Gezondheid

Als u een bezoek wilt brengen aan Namibië dan is het zeker aan te raden om medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Vaccinaties worden aanbevolen voor DTP en hepatitis A. Verder geldt een persoonsgebonden vaccinatie advies voor buiktyfus, hepatitis B en meningokokken. Er bestaat een verhoogd risico op mazelen en TBC. Het is daarnaast belangrijk om u goed te beschermen tegen muggenbeten, in verband met malaria en dengue. Gele koorts komt niet voor. Vaccinatie is echter wel verplicht als u uit een gele koorts gebied komt. In verband met rabiës wordt contact met zoogdieren afgeraden. Voor deskundig advies adviseren wij u om contact op te nemen met de GGD via www.ggd.nl.

Kleding

Overdag zijn shorts ideaal en na zonsondergang is een lange broek aan te bevelen in verband met muskieten. Luchtige katoenen kleding is prettig en broeken met afritsbare pijpen zijn praktisch. Het is verstandig om voor de koudere avonden warme kleding mee te nemen. Verder is het raadzaam om een winddicht regenjack en zwemkleding mee te nemen. De zon is fel, dus een hoofddeksel mag eigenlijk niet ontbreken in uw bagage. Hetzelfde geldt natuurlijk voor goede wandelschoenen.

Eten en drinken

De Namibische keuken wordt sterk beïnvloed door de Engels en Duitse keuken, en is erg divers. Er zijn westerse gerechten te vinden, maar er is ook volop keuze uit lokale gerechten. Vlees en vis zijn bijna altijd de hoofdbestanddelen van de maaltijden, aangevuld met pompoen, paprika en uien. Erg populair is de braai, oftewel de barbecue. Fruit is duur, omdat het grotendeels geïmporteerd wordt. Non-alcoholische en de alcoholische dranken zijn goed verkrijgbaar in Namibië. Het water uit de kraan is niet overal drinkbaar. Beter is het om verzegelde flessen water te kopen.

Openingstijden winkels

De winkels in Namibië zijn vaak tot 17.00 uur geopend. Banken en postkantoren zijn op maandag tot en met vrijdag over het algemeen open van 09.00 uur tot 17.30 uur en op zaterdag van 09.00 uur tot 11.00 uur.

Fooien

Als u tevreden bent over de geleverde diensten dan is het gebruikelijk om een fooi te geven. Mensen die een dienst verlenen verwachten vaak hiervoor een beloning zoals de taxi chauffeur, het kamermeisje, de kruier (in het hotel wel, op het vliegveld niet toegestaan), de ober en de gids. Gemiddeld komt dit neer op 10% van het totaalbedrag. In een hotel of lodge staat vaak een fooienpot, de fooi wordt dan verdeeld onder het personeel.

Religie

De overgrote meerderheid van de inwoners in Namibië is christelijk, zo’n tachtig tot negentig procent. De overwegende stroming binnen deze christelijke gemeenschap is het Duitse Lutheranisme. De Nederland Hervormde Kerk is er ook groot. Dat komt doordat Namibië tot 1990 bij Zuid-Afrika hoorde. In Zuid-Afrika was de Nederlands Hervormde Kerk onder apartheid de nationale godsdienst. In het noorden leven aardig veel rooms-katholieken. Bij de Himba, de San en sommige Herero groepen staat de verering van de natuur en de voorouders centraal.

Feestdagen

In Namibië worden christelijke feestdagen als Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren gevierd. Daarnaast zijn er nationale feestdagen zoals:

  • 21 maart Dag van de Onafhankelijkheid
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 04 mei Cassinga Day
  • 26 mei Africa Day
  • 26 augustus Heroes Day
  • 10 december Human Rights Day
  • 26 december Day of Goodwill (Familiedag)

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op