Oosterse sferen in Oman

Yaxa Reizen

Het sultanaat Oman is een betoverende vakantiebestemming! Laat u verrassen door prachtige landschappen met ruige bergen en verkoelende Wadi's en dompel onder in de eeuwenoude cultuur. Hoe u het beste de woestijn kunt trotseren? Stap in een 4WD en beleef een onvergetelijk avontuur in de Wahiba Sands! Deze goudgele vlakte met enorme zandduinen is echt fantastisch. Cultuur en natuur staan centraal in Oman. Nergens ter wereld vindt u kilometers lange stranden grenzend aan eeuwenoude woestijnen en grillige rotsformaties. Daarnaast krijgt u veel mee van het verleden van Oman door de vele forten en kastelen. Op uw reis door Oman ziet u de mooiste oasedorpen, havensteden en traditionele markten. Een paar dagen genieten aan het strand is ook absoluut een must. Reis mee naar Oman en ontdek dit veelzijdige vakantieland.

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Oman

Ligging

Oman ligt in het Midden-Oosten en grenst in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten en in het zuiden aan de Republiek Jemen. Het land grenst in het oosten aan de Arabische Zee en in het noorden aan de Golf van Oman. Oman is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland en heeft rond de 3 miljoen inwoners.

Tijdsverschil

Gedurende de winter bedraagt het tijdsverschil 3 uur. In de zomer is het 2 uur later.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Oman heeft u een Nederlands of Belgisch paspoort nodig dat na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig is. U heeft wel een visum nodig bij een verblijf in Oman, maar deze kunt u eenvoudig op de luchthaven kopen voor ongeveer 9 euro. Stempels van Israël in het paspoort kunnen wel voor problemen zorgen en u zult dan een nieuw paspoort aan moeten vragen. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de Omaanse Ambassade:

Nederlandse Ambassade Oman
Nieuwe Parklaan 9
2597 LA Den Haag
tel: 070-3615800

Nederlandse Ambassade in Oman
Tel: 00968 24603706

Taal

Arabisch is de officiële taal van Oman. De meeste inwoners van Oman spreken ook goed Engels. Ook bewegwijzering is zowel in het Arabisch als in het Engels.

Klimaat

Oman heeft een warm woestijnklimaat. De temperatuur is gedurende het hele jaar rond de 25-30 graden. In de zomer (van mei t/m oktober) kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden. In de regenperiode van juni t/m september kan er geregeld een bui vallen.

Beste reistijd

De meest geschikte reistijd om naar Oman te reizen is in de winter, dan is het iets koeler. Het is niet aan te raden Oman te bezoeken in de maanden mei t/m september. Vooral in de woestijn kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 50 graden.

Valuta

De munteenheid in Oman is de Rial, die onderverdeeld is in 1000 baisa (1 rial/1000 baisa) Voor de meest actuele wisselkoersen kunt u kijken op www.wisselkoers.nl. Er zijn munten van 5, 10, 25 en 50 baisa, en biljetten van 100, 200 en 500 baisa. De waarde van de Rial wordt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Betalingsmogelijkheden

Een pinpas met het Cirrus of Maestro logo kunt u in principe overal gebruiken in Oman. In de grote steden vindt u voldoende geldautomaten. In de soeks kunt u vaak Euro’s of Amerikaanse Dollars pinnen tegen een goede koers. Toch raden we u aan altijd voldoende contant geld op zak te hebben.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken per 1 januari 2013 standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

De wegen in Oman zijn goed onderhouden. Het land is dan ook ideaal om te verkennen per 4WD en alles staat aangegeven in zowel het Arabisch als in het Engels. Alleen tussen de grote steden rijden bussen. U kunt veilig een taxi nemen in Oman (let er wel op dat de meter aan staat).

Elektriciteit

De voltage in Oman is zoals in Nederland 220 volt. Stopcontacten zijn alleen geschikt voor het Engelse type stekker. Daarom is het aanbevolen een verloopstekker (reisstekker) mee te nemen of ter plekke aan te schaffen.

Communicatie

In de grote steden is een goed telefonienetwerk beschikbaar. In de minder bevolkte gebieden en in de woestijn kan het signaal zeer zwak zijn. Het beste is om contact op te nemen met uw provider om te controleren of u bereikbaar zult zijn in Oman en om te informeren over de extra kosten die hierbij komen kijken. Internetten kunt u in de vele internetcafés en in de meeste hotels.

Veiligheid

Oman is een zeer veilig land en er komt weinig criminaliteit voor. Toch moet u, als in de meeste landen, altijd op uw hoede zijn en wordt geadviseerd niet te grote hoeveelheden contant geld bij u te hebben en op uw eigendommen te letten. Tijdens de ramadan is het aangeraden uit respect wat terughoudender te zijn met eten/drinken en roken in het openbaar.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht bij een bezoek aan Oman. Toch zijn de vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aan te raden. Omdat gezondheidsadviezen kunnen wijzigen, raden wij u aan contact op te nemen met een GGD vestiging in uw buurt. Deze kunt u vinden op www.ggd.nl.

Kleding

In Oman zijn de kledingvoorschriften niet zo strikt als in andere Islamitische landen. Toch is het aan te raden voor vrouwen om hun schouders en knieën te bedekken. Mannelijke toeristen wordt aangeraden een lange broek te dragen. Bij een bezoek aan de Grand Moskee is volledig bedekkende kleding wel verplicht en moeten vrouwen een hoofddoek dragen. Doordat het op bepaalde plekken erg heet kan zijn, is luchtige kleding aan te bevelen. Voor een bezoek aan de woestijn is een doek, sjaal aan te raden, waarmee u zich kunt beschermen tegen een zandstorm.

Eten en drinken

De Omaanse keuken is vooral beïnvloed door de Indiase, Indonesische en Oost-Afrikaanse keuken. In het eten zijn over het algemeen dadels, rijst, kip, lamsvlees of vis verwerkt. Het is verboden alcoholische dranken te nuttigen. Toch worden alcoholische dranken wordt over het algemeen verkocht in drie sterren (of hoger) hotels en restaurants. De prijzen zijn vaak wel buitensporig hoog. Leidingwater is in principe te drinken, maar heeft waarschijnlijk niet uw voorkeur. Mineraalwater is overal verkrijgbaar. In de kustgebieden wordt veel vis gegeten en de specerij saffraan speelt een grote rol in de Omani keuken. Een bekend Omani gerecht is ‘Balaleet’, wat vaak voor het ontbijt genuttigd wordt. Deze bestaat uit zoete vermicelli met ei, ui en kaneel. Ook zijn yoghurt, humus en hüttenkäse zeer populair. Dit wordt vaak gegeten met plat Arabisch brood (pita). Koffie wordt geserveerd in kleine kopjes, gekruid met kardemom of kruidnagel.

Openingstijden winkels

Over het algemeen zijn winkels in Oman geopend van 08:00 uur tot 13:00 uur en van 16:00 uur tot 19:00 uur. Banken sluiten al rond het middaguur. Restaurants zijn vaak ook gesloten tussen 13:00 uur en 16:00 uur. Vrijdag is in Oman een vrije dag. Deze dag zijn alle winkels en soeks gesloten. Winkelcentra zijn vaak tot 21:00 uur geopend en restaurants tot middernacht.

Fooien

Fooi is vrij gebruikelijk in Oman. Vaak wordt een fooi van rond de 10% op de prijs gewaardeerd. In restaurants is fooi vaak bij de rekening inbegrepen, maar is het alsnog gebruikelijk wat extra’s te geven. Uit blijk van waardering is het gebruikelijk medewerkers van het hotel, chauffeurs en gidsen wat extra’s te geven.

Religie

Volgens de Omaanse wet mag iedereen in Oman vrij zijn eigen godsdienst te belijden. De overgrote meerderheid is gematigd moslim. Mannen dragen vaak witte kleding met een tulband en vrouwen dragen kleurrijke lange jurken. Het is voor niet-moslims niet toegestaan om een moskee te betreden. (Behalve in de Grand Mosque in Muscat).

Feestdagen

De belangrijkste jaarlijks op een vaste dag of in een vaste maand terugkerende feestdagen in Oman zijn:

  • 01 januari Nieuwjaardag
  • 24 april Lailat al Miraj (Hemelvaart Mohammed)
  • 23 juli Dag van de wedergeboorte
  • 26-27 juni Eid Al-Fitr (Einde Ramadan)
  • 02-04 september Eid Al-Adha (Offerfeest)
  • 22 september Muharram (Islamitisch nieuwjaar)
  • 01 december Milad un Nabi (Geboortedag Mohammed)
Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op