Impresiones de Cuba

Yaxa Reizen

In Cuba wordt u aangenaam verrast door de prachtige natuur en vooral de bijzondere cultuur. Cuba staat bekend om zijn geweldige sigaren, heerlijke rum en de koloniale steden. U kijkt uw ogen uit door de prachtige gekleurde oldtimers en kleurrijke gebouwen. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Typisch voor het land zijn ook de ‘Mogotes’, gelegen in het westelijke deel van het land. Dit zijn rijzende kalkbergen met bijzondere vormen. Vergeet de prachtige zandstranden en de Salsa niet, die klinkt vanuit alle straathoeken! Op Varadero is het ultiem genieten van een relaxed strandverblijf. Geniet in Cuba van de sfeer en de altijd vriendelijke bevolking!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Cuba

Ligging

Cuba is een eiland gelegen in het Caribisch gebied tussen Noord- en Zuid-Amerika. Ten westen van Cuba ligt Mexico en in het oosten vind men Haïti. Het land wordt omgeven door verschillende wateren waaronder de Golf van Mexico, de Atlantische Oceaan, de Straat van Yucatan, de Caribische Zee en de Windward Passage tussen het vasteland van Cuba en Haïti. De oppervlakte van het land is bijna 110 miljoen km² en bestaat uit een hoofdeiland, Isla de la Juventud, en vele andere kleine eilanden. Cuba telt ruim 11 miljoen inwoners.

Tijdsverschil

Cuba hanteert net als Nederland en België de zomer- en wintertijd. Hierdoor is het in Cuba altijd 6 uur vroeger.

Reisdocumenten

Gaat u naar Cuba dan moet u er zeker van zijn dat u een Nederlands of Belgisch paspoort heeft wat na uw vakantie bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook is een visum verplicht. Een visum kunt u van te voren aanvragen en kost ongeveer € 28,00, hiermee kunt u tot 30 dagen in Cuba verblijven. Mocht u willen dan is het visum met nog eens 30 dagen te verlengen. Voor eventuele vragen over het visum of andere zaken raden wij aan om contact op te nemen met:

Het Cubaanse Consulaat
Conradstraat 18
3013 AP Rotterdam
Tel: 0031 10 206 73 333436

Voor contact met de Nederlandse ambassade in Havanna, Cuba, kunt u bellen naar: Tel: 0053 7 2042512

Taal

Net als in de rest van Midden-Amerika wordt er ook op Cuba Spaans gesproken, al is dit wel met een Caribisch accent. Ook de uitspraak en sommige letters verschillen van het officiële Spaans. In de belangrijkste toeristengebieden en steden spreekt men wel een beetje Engels. Echter, buiten deze gebieden om kunt u er niet van uitgaan dat u zich in het Engels zal redden. Het is verstandig om al een paar woorden Spaans te leren spreken als u dit nog niet doet. Neem voor alle zekerheid een Spaans woordenboek mee zodat u bijvoorbeeld onderweg, in uw hotel en in winkels uzelf verstaanbaar kan maken in het Spaans. Het wordt erg door de Cubaanse bevolking gewaardeerd wanneer u al een beetje Spaans spreekt.

Klimaat

Cuba kent een subtropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 25 graden. Daarnaast heeft het land twee verschillende seizoenen; de droge- en de natte periode. Van november tot april heerst er het droge seizoen, de winter. Deze wordt gekenmerkt door relatief weinig neerslag en hoge temperaturen. De natte periode, de zomer, kent weliswaar meer neerslag, maar de buien beperken zich doorgaans tot korte hevige regenbuien in de namiddag of avond. Wel is het in de zomermaanden beduidend vochtiger door de hoge luchtvochtigheid. Het hele jaar door heeft Cuba gemiddeld 7 of 8 zonuren, ondanks de twee verschillende seizoenen. Tussen de maanden juni en november is de kans reëel dat er een orkaan ontstaat die ook op Cuba voor veel schade kan zorgen al is het niet zo dat dit elk jaar gebeurd.

Beste reistijd

Cuba is een land wat het hele jaar door goed bezocht kan worden. Ondanks het verschil in het droge- en natte seizoen kunt u het hele jaar rekenen op regenbuien. De wintermaanden november tot en met april worden over het algemeen ervaren als de beste maanden voor een bezoek aan Cuba. Wel kan het in deze maanden op sommige plekken –de toeristische gebieden- erg druk zijn. Wat betreft de temperatuur van de zee kunt u ook het hele jaar een goede strandvakantie plannen; deze ligt het hele jaar tussen de 25-30 graden.

Valuta

Er zijn twee officiële valuta in Cuba; de peso en de convertible peso (CUC). De normale peso wordt door de Cubanen zelf gebruikt. Voor toeristen is er destijds de CUC ingevoerd. U kunt het beste meegebrachte euro’s omwisselen voor de CUC ter plaatse. Deze CUC is direct gelinkt aan de Amerikaanse Dollar. Voor actuele wisselkoersen kunt u kijken op www.wisselkoers.nl.

Betalingsmogelijkheden

Sinds een aantal jaren is het soms mogelijk om met uw pinpas geld op te nemen. Met uw creditcard van Visa of in een aantal gevallen Mastercard is het mogelijk om geld op te nemen bij een bank. Ga voorafgaand aan uw reis na hoeveel geld u nodig denkt de hebben. Op Cuba kunt u dus niet of heel beperkt pinnen met uw pinpas. Uw euro’s kunt u wisselen bij een van de banken (cadeca). Ook bij uw hotel kunt u in de meeste gevallen uw euro’s wisselen, al brengt dit vaak hoge kosten met zich mee.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd, voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten. In Cuba is slechts heel beperkt mogelijk geld te pinnen.

Vervoer

Dagelijks vinden er vluchten tussen Nederland en de internationale luchthaven van Havana in Cuba plaats. Hou er rekening mee dat deze vaak met tussenstop wordt uitgevoerd in bijvoorbeeld Parijs of Panama-City. Reist u over land dan zijn er verschillende mogelijkheden. Voor toeristen is de bus een goede manier van vervoer. Er zijn een aantal busdiensten die lange afstanden afleggen en waar veel toeristen gebruik van maken. Deze bussen hebben over het algemeen airconditioning. Lokale bussen zijn er ook maar deze zijn vaak overvol en niet comfortabel. Het wegennet is van redelijke kwaliteit.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om uw eigen auto te huren. Let er wel op dat het rijden op Cuba meer gevaren met zich mee brengt dan in Nederland. Vanuit Havana gaan er een aantal treinen naar andere grote steden. Deze treinen gaan niet altijd op tijd, maar het is wel een goede manier om grote afstanden af te leggen binnen het land. Reizen per boot is niet gebruikelijk maar wel mogelijk. (Veer)boten varen tussen het vasteland en de vele eilandjes. In de steden kunt u het beste gebruik maken van taxi’s. Zorg er wel voor dat u de prijs van te voren afspreekt zodat er niet misbruik wordt gemaakt van het feit dat u een toerist bent.

Elektriciteit

Stopcontacten en ook het voltage verschilt soms, deze is 110 of 220 volt. Neem voor alle zekerheid een wereldstekker mee zodat u niet voor verrassingen komt te staan en u uw elektrische apparaten gewoon kan gebruiken of opladen. Ook zijn er wifi zones geïnstalleerd in alle steden. Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat het zwart ziet van de mensen die met hun laptop, tablet of smart phone aan het internetten zijn. Dit kost 2 CUC per uur al zijn in de praktijk de kraskaarten waarmee u inlogt uitverkocht en moet u ze op straat kopen voor 3 CUC. Tevens is het mogelijk om in de meeste hotels een kaart te kopen met een code. De meeste hotels rekenen hiervoor 2 CUC per uur.

Communicatie

Telefoneren van- en naar Cuba is erg duur. Ook bent u niet overal bereikbaar op uw mobiele telefoon. Neem contact op met uw mobiele provider voor actuele kosten en omstandigheden. Wilt u toch bellen vanuit Cuba dan kunt u het beste een telefoonkaart kopen en deze gebruiken in verschillende toeristengebieden, hotels of telefoonkantoren. In de grote steden zoals Havana zijn er internetcafés te vinden waar u tegen betaling gebruik kunt maken van het internet en zo nodig kunt bellen via Skype, mits geïnstalleerd. Post kunt u het beste versturen via een van de grotere postkantoren. Hou er wel rekening mee dat dit in sommige gevallen een aantal weken kan duren.

Veiligheid

Cuba is een erg veilig land met weinig criminaliteit. Alsnog moet u goed uitkijken dat u niet het slachtoffer wordt van eventuele zakkenrollerij. Houd uw kostbare bezittingen buiten het zicht van anderen of berg deze zo nodig op in een kluisje in uw hotel. Op straat, met name in de grotere steden, zijn er veel politieagenten op straat die een oogje in het zeil houden. Zoek enig gevaar niet op, ga dus niet alleen op pad na zonsondergang. Heeft u uw eigen auto dan is het, desondanks de goede staat van het grootste deel van het wegennet, raadzaam om op uw hoede te zijn voor eventuele gaten in de weg en ook is er niet overal straatverlichting aanwezig.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht voor een reis naar Cuba. Toch worden een aantal inentingen aangeraden. Neem voor deskundig advies contact op met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Dit kunt u doen via www.ggd.nl Vooral in de zomermaanden kan de zon erg sterk zijn. Neem hiervoor de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo kunt u het beste zonnebrand gebruiken met een hoge factor en ook het dragen van een hoofddeksel kan goed helpen tegen de zon. Drink ook veel water. Let wel op, water uit de kraan is niet overal goed te drinken. Koop voor alle zekerheid flessen mineraalwater zodat u zeker van uw zaak bent. Let er op wanneer u eten op straat koopt dat dit goed bereid eten is en bijvoorbeeld geen rauw vlees gebruikt wordt.

Kleding

Neem voor een reis naar Cuba voor praktische kleding mee. Dat wil zeggen lichte en luchtdoorlatende katoenen kleding. Vooral in de droge zomerperiode is dit sterk aan te raden. Draag ook vooral laagjes. Wanneer het ’s avonds wat afkoelt is een trui erg handig en ook voor het tegengaan van insecten kunt u beter een trui en een lange broek dragen. Pas uw bagage zoveel mogelijk aan op uw reisdoel. Gaat u bijvoorbeeld veel wandelingen maken dan zijn stevige wandelschoenen een must. Vooral wanneer u met het openbaar vervoer reist kunt u het beste geen harde koffer meenemen, dit is erg onpraktisch.

Eten en drinken

Vergeleken met de rest van Midden-Amerika en het Caribisch gebied is de keuken van Cuba een stuk minder exotisch en kenmerkend. Veel gerechten zijn overgenomen uit omliggende landen en bevatten dan ook veel vlees, rijst en bonen. Er worden ook beduidend minder specerijen gebruikt en groenten zijn ook niet veelvoorkomend in de gerechten. Desalniettemin zijn er veel lekkere gerechten te vinden. Probeer vooral de kreeft en garnalen. Ook zijn er veel lekkere verse vruchten te vinden. Over het algemeen is de kwaliteit van het eten goed.

Openingstijden winkels

Openingstijden op Cuba verschillen doorgaans van stad en regio en ook binnen steden worden er verschillende tijden gehanteerd. Over het algemeen zijn winkels geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur met een siësta vanaf 12.00 uur tot ongeveer 14.00 uur. Ook op zaterdag en zondag zijn de meeste winkels geopend. Kantooruren zijn 08.30 uur tot 17.30 uur van maandag tot en met vrijdag. Ook hier geldt een siësta rond het middaguur. Op de zaterdagen zijn kantoren en winkels ook geopend maar dan met verkorte tijden. Vaak zijn deze ’s middags gesloten. Banken zijn geopend van 08.30 uur tot 15.00 uur met wederom een korte siësta tijdens het middaguur.

Fooien

Door een fooi te geven geeft u een blijk van waardering en is daarom ook op Cuba zeer gebruikelijk. Bent u tevreden met de geleverde service dan kunt u fooi geven. Dit kunt u bijvoorbeeld doen aan kamermeisjes, taxichauffeurs en (lokale) gidsen. Veel restaurants rekenen een 10% service charge voor de geleverde service. Doen ze dit niet en was de service goed, dan kunt u alsnog fooi geven. U kunt het beste fooi geven in de convertible peso (CUC).

Religie

Feitelijk gezien is het overgrote deel van de Cubaanse bevolking rooms katholiek. Echter, in werkelijkheid is maar een klein deel praktiserend. Kerkdiensten worden dus niet veel bezocht en ook op straat vind u weinig terug van deze godsdienst. Met name onder de Afro-Cubaanse bevolking is de santería de belangrijkste godsdienst. Dit is een godsdienst bestaande uit een combinatie van het katholicisme en het Afrikaanse natuurgeloof. Ook is een klein deel van de bevolking protestants.

Feestdagen

Doordat de Cubaanse bevolking grotendeels niet praktiserend is zult u niet veel merken van enige festiviteiten en grote feesten. Daarnaast kent Cuba nog een aantal vaste feestdagen, dit zijn de belangrijkste:

  • 01 januari Bevrijdingsdag/verjaardag van de revolutie
  • 28 januari Geboortedag van José Martiní
  • 19 april Overwinning in de Varkensbaai 1961
  • 01 mei Dag van de arbeid
  • 25 t/m 27 juli Herdenking van de Cubaanse revolutie van 1953
  • 08 oktober Herdenking Che Guevara (1967)
  • 10 oktober Begin van de onafhankelijkheidsoorlog1868
  • 25 december Kerst

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op