Goed en goedkoop, zo kan het aanbod van eten en drinken in Vietnam worden omschreven. Op veel plekken in de steden en op het platteland vindt u kraampjes en restaurants. Veel streken binnen Vietnam hebben hun eigen specialiteit, veelal met Aziatische invloeden. De Vietnamese keuken bestaat uit meer dan 500 traditionele gerechten, keus te over dus. Ook kunt u er gemakkelijk Franse gerechten en lekkernijen vinden zoals stokbroden en paté. De basis van de Vietnamese keuken bestaat uit gestoomde rijst. Dit wordt veel bereidt met groente, vlees en verse vis(saus). In Vietnam eet men over het algemeen met stokjes wat is overgenomen vanuit China. Ook soep is een belangrijke toevoeging aan de Vietnamese keuken.
Misschien wel het bekendste gerecht uit de Vietnamese keuken is de Spring Roll (loempia). Traditioneel bestaan de kleine loempia’s uit krab, varkensvlees, garnalen, rijst, paddenstoelen, fijne mie, dit alles ingerold in een dun rijstvel wat vervolgens wordt gefrituurd. Een ander gerecht wat overal in Vietnam is te vinden en wat vaak wordt gegeten als ontbijt is Pho, een noodlesoep.