Reizen op grote hoogte in Bolivia

Yaxa Reizen

Bolivia is dé bestemming voor de avontuurlijke reiziger. Van Altiplato tot zoutvlaktes, van uniek gelegen steden tot het grootste meer van Zuid-Amerika. Bolivia heeft het allemaal! In het hoogst gelegen land van Zuid-Amerika reist u op hoogtes van ruim boven de 3.000 meter. Daarnaast zijn de oude culturen en ruïnes een terugkomende factor tijdens een rondreis door dit land. De steden La Paz, Potisí en Sucre zijn stuk voor stuk indrukwekkend. Bolivia is nog niet ontdekt door het massatoerisme, wat er voor zorgt dat het land zijn charme weet te behouden. Het is een ware droombestemming, en het is aan u om deze te ontdekken!

Korte lijnen en personal touch

Het Yaxa-team bestaat uit reislustige maatwerk-specialisten met een achtergrond in de toeristische sector. Wij kennen de bestemmingen door en door. We hebben er gewoond, gewerkt, gereisd en we keren regelmatig terug om de nieuwste must-sees te ontdekken en accommodaties te bekijken.

Persoonlijk contact
Gewoond en gewerkt op jouw bestemming
Snelle offertes
Altijd volledig op maat

Praktische informatie voor Bolivia

Ligging

Midden in Zuid-Amerika ligt Bolivia, grenzend aan Brazilië, Peru, Chili, Paraguay en Argentinië. Bolivia heeft een oppervlakte van bijna 1,1 miljoen km² wat vergelijkbaar is met de oppervlakte van Spanje en Frankrijk. Het land telt ongeveer 10,2 miljoen inwoners. Bolivia is het hoogst gelegen land van Zuid-Amerika en is, samen met Paraguay, het enige land op dit continent zonder een directe verbinding met open zee.

Tijdsverschil

In de zomer is het in Bolivia 6 uur vroeger. In onze wintertijd is dit verschil 5 uur.

Reisdocumenten

Reist u naar Bolivia, dan dient u in het bezit te zijn van een Nederlands of Belgisch paspoort dat na aankomst in Bolivia nog minimaal 6 maanden geldig is. Er is geen visum nodig wanneer u maximaal 90 dagen in Bolivia verblijft. U krijgt bij aankomst een stempel in uw paspoort welke u 30 dagen toegang verleend tot het land. Deze 30 dagen zijn nog twee maal te verlengen bij een immigratiekantoor. Voor dit verblijf van in totaal 90 dagen dient u dus in het bezit te zijn van een geldig paspoort, een retour- of doorreis ticket waarmee u aantoont niet langer dan 90 dagen in het land verblijft en eventueel een visum voor deze bestemming wanneer Bolivia een stopover bestemming is. Heeft u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit of heeft u andere vragen omtrent een eventueel visum dan kunt u contact opnemen met de ambassade van Bolivia in Den Haag:

Nassaulaan 5
2514 JS Den Haag
Tel: 0031 70 361 67 07

Ook kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in La Paz, Bolivia: Tel: 00591 2 244 4040

Taal

In Bolivia wordt voornamelijk Spaans gesproken. Bijna de helft van de bevolking spreekt daarnaast nog een inheemse taal, het Quechua of Aymará. Vooral op het platteland is dit het geval. Het Zuid-Amerikaanse Spaans wijkt iets af van het Spaans dat in Spanje wordt gesproken. Met het Engels komt u, op de drukke toeristische gebieden na, niet heel ver. Wij raden u aan om een Spaans woordenboek aan te schaffen en eventueel al wat belangrijke Spaanse woorden en zinnen te leren.

Klimaat

Het klimaat van Bolivia wordt voornamelijk beïnvloed door de verschillende hoogtes in het land (o.a. het Andesgebergte) en de afwezigheid van een kustlijn en invloeden vanaf de zee. Het noorden van het land kent een tropisch klimaat. Dit is het gebied van de Amazone en het regenwoud. Hoge temperaturen, veel neerslag en een hoge luchtvochtigheid kenmerken het klimaat. In het zuidwesten heerst er een woestijn- en steppe klimaat. Het is hier dan ook erg droog met weinig neerslag. In de rest van het land heerst er ook een tropisch klimaat. Hoe hoger men gaat, hoe kouder het wordt. In de hoogste gebieden van boven de 4000 meter is de kans op sneeuw erg groot en dalen de temperaturen tot ver beneden het vriespunt. In Bolivia zijn er twee seizoenen; het regenseizoen (zomer) van november tot en met maart, en het droge seizoen (winter) van april tot en met oktober.

Beste reistijd

De Boliviaanse winter (april tot oktober) is de beste tijd voor een bezoek aan het land. In deze periode zijn de temperaturen aangenaam en is er weinig neerslag. Binnen de zomerperiode is het voor- en najaar (april/mei en augustus tot oktober) de meest geschikte maanden. In het regenseizoen valt er veel neerslag waardoor sommige gebieden totaal onbegaanbaar worden door overstroomde wegen. Er moet rekening mee worden gehouden dat het weer, het hele jaar door, erg onvoorspelbaar en wisselvallig is.

Valuta

De officiële munteenheid van Bolivia is de Boliviano (BOB). Deze is onderverdeeld in 100 centavos. Munten worden vergeven in 10, 20 en 50 centavos en 1, 2 en 5 Bolivianos. De waarde van de biljetten is 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 Bolivianos. Op sommige plekken kunt u ook met Amerikaanse Dollar betalen. Voor actuele wisselkoersen kunt u kijken op www.wissekoers.nl. Het prijspeil ligt erg laag in Bolivia en het land is dus voor ons erg goedkoop.

Betalingsmogelijkheden

In de grotere steden kunt u gewoon met uw pinpas (Maestro, Cirrus) geld opnemen en betalen. Op afgelegen gebieden is dit niet altijd het geval. Ook uw creditcard (Mastercard, Visa, American Express) kunt u bij de duurdere winkels en hotels gebruiken. Zorg er altijd voor dat u ook genoeg contant geld in kleine coupures op zak heeft. Taxichauffeurs en marktkraampjes hebben vaak geen wisselgeld.

Let op: Pinnen in het buitenland

Om fraude via internetbankieren te voorkomen hebben de banken standaard de bankpassen geblokkeerd voor pinnen in het buitenland. U moet zelf actie ondernemen als u de blokkade wilt opheffen. Dit kan alleen via de digitale omgeving (internetbankieren). Let hier dus op als u reist naar het buitenland. De blokkade kunt u te allen tijde aan- en uitzetten.

Vervoer

Er gaan dagelijks vluchten van en naar Bolivia. Tot op heden zijn er nog geen rechtstreekse vluchten dus ga er van uit dat u een overstap heeft in Europa of Zuid-Amerika. De internationale luchthavens van Bolivia bevinden zich in La Paz of Santa Cruz. Vliegen naar Lima, Peru, is een stuk goedkoper dus een goed alternatief is een combinatiereis. Binnen Bolivia kunt u ook nationale vluchten nemen. Er zijn zo’n 20 luchthavens waarop verschillende (budget)maatschappijen vliegen. Toch is dit, vergeleken met de rest van het vervoer binnen Bolivia erg prijzig.

Een goed alternatief is de bus. Bolivia kent een goed busnetwerk. Er zijn een aantal langeafstand busdiensten (flotas). Deze brengen je naar de belangrijkste plekken in het land, waaronder de Amazone en Salar de Uyuni, een van de grootste zoutvlaktes ter wereld en een must om te bezoeken. Er rijden niet veel treinen in Bolivia. Trajecten die er zijn passeren vaak prachtige plekken omdat de meeste treinen door de hooglanden rijden. Het is dus zeker een goed alternatief voor het reizen per bus, al is de mogelijkheid meer beperkt.

Vooral in de Amazone is de boot het perfecte, en vaak het enige, vervoersmiddel. Hiermee vaart u door de jungle over de vele rivieren. In de steden kunt u het beste de taxi nemen. Spreek van te voren de prijs af zodat u niet verrast wordt door eventuele onnodige hoge kosten die chauffeurs aan toeristen vragen. Ook rijden in de steden vele minibusjes (micros).

Naast het openbaar vervoer kunt u ook uw eigen auto huren. Dit is de perfecte manier om het land op eigen tempo te ontdekken. U moet wel rekening houden met het feit dat niet alle wegen in Bolivia in een goede staat zijn. Minder dan 10% van alle wegen in het land is geasfalteerd. Met name in de regenperiode van november tot maart zijn veel wegen onbegaanbaar. Ook zijn er in de afgelegen gebieden vaak geen autogarages of de mogelijk tot een snelle service wanneer uw auto het begeeft.

Elektriciteit

De voltage die wordt gebruikt in Bolivia is 220 volt. Deze is dus gelijk aan die in Nederland en België. Wel verschillen de stopcontacten. Hiervoor dient u een wereldstekker aan te schaffen, welke te koop is bij de meeste reiswinkels of de ANWB.

Communicatie

Het is mogelijk om mobiel te bellen van- en naar Bolivia. Wel moet u rekening houden met hoge kosten. Raadpleeg uw provider voor informatie over mobiel bellen in Bolivia. Een goedkopere optie voor bellen vanuit het land is het gebruiken van een telefoonkaart welke u kunt gebruiken in telefoonkantoren of telefooncellen. Bellen vanuit uw hotel kost vaak ook meer dan het bellen met een telefoonkaart. In het hele land, met name in de steden, vind u internetcafés. Hier kunt u tegen betaling gebruik maken van de internetdiensten voor eventueel het versturen van een email of het bellen via internet (Skype). Post verstuurd u bij voorkeur via de grotere postkantoren of eventueel via uw hotel.

Veiligheid

Over het algemeen is Bolivia een veilig en fijn land om te bereizen. Uiteraard vinden er, net als in ieder land ter wereld, kleine vormen van criminaliteit tegen toeristen plaats. Denk hierbij aan zakkenrollers. Zorg ervoor dat u uw kostbare bezittingen zoveel mogelijk buiten het zicht van anderen draagt of berg deze op in een kluisje van uw hotel. Wees voornamelijk op uw hoede in drukke gebieden zoals stations en markten. Ook wanneer u met het openbaar vervoer reist doet u er goed aan uw bagage goed in de gaten te houden. Neem ’s avonds een zogenaamde radiotaxi. Regel deze via uw hotel zodat u zeker weet dat deze betrouwbaar is.

Gezondheid

Voor een bezoek aan Bolivia is het niet verplicht om u te laten inenten. Wel zijn een aantal vaccinaties aan te raden waaronder DTP en gele koorts. In nagenoeg het hele land komt malaria voor. Neem voor deskundig advies contact op met uw dichtstbijzijnde GGD kantoor. Doe dit via www.ggd.nl of via het telefoonnummer 030- 252 30 04.

Kraanwater in Bolivia kunt u beter niet drinken. Mineraalwater is overal te koop. Ook ijsklontjes kunnen gemaakt zijn van ongezuiverd water. Check dit altijd wanneer u een drankje besteld in een bar of restaurant. Ook kunt u last krijgen van de felle zon. Vermijd de zon, indien mogelijk, op de heetste uren van de dag. Gebruik veel zonnebrand met een hoge factor, draag een hoofddeksel en drink veel mineraalwater. Door de hoge ligging van steden en bezienswaardigheden, bijvoorbeeld wanneer u een wandeltocht maakt door een van de hoger gelegen gebieden, kunt u last krijgen van hoogteziekte. Dit wordt veroorzaakt door de ijle lucht en gaat doorgaans binnen een paar dagen vanzelf weg. Een bekend middel om hoogteziekte te voorkomen het drinken van coca thee of het kauwen op een coca blad.

Kleding

Voor een bezoek aan Bolivia heeft u zowel zomer- als winterkleding nodig. In de hoger gelegen gebieden, die u ongetwijfeld gaat bezoeken, is een jack of fleecetrui en lange broek een vereiste. Ook zijn stevige wandelschoenen aan te raden. In de laaglanden kan de temperatuur flink oplopen en kunt u het beste T-shirts en shorts dragen. Wanneer u naar het Amazone gebied reist is het verstandig lichte en luchtdoorlatende katoenen kleding mee te nemen, hier is de luchtvochtigheid namelijk erg hoog. Ook is het verstandig regenkledij mee te nemen. ’s Avonds kunt u het beste lange mouwen en een broek met lange pijpen dragen tegen de vele insecten.

Eten en drinken

Bolivia is een land waar eten en drinken erg centraal staat. Elke regio heeft zo zijn eigen recepten en culinaire tradities. Hoofdingrediënten van de Boliviaanse keuken zijn rijst, aardappelen, groente, salade en veel vlees (met name kip). In de laaglanden en rondom het Titicacameer wordt er veel vis gegeten. Er wordt door velen gezegd dat deze forel de grootste en lekkerste ter wereld is. Andere populaire gerechten in Bolivia zijn anticuchos; spiesjes van runderhart, saltenas; deegsnacks gevuld met vlees en een pittige saus en chupe; een soep met veel vlees en groenten, soms met vis en garnalen. Ook eet men er het vlees van de alpaca.

Openingstijden winkels

Winkels in Bolivia zijn doorgaans geopend vanaf 09.00 uur tot 19.00 uur. Markten zijn daarentegen geopend van ’s ochtends vroeg tot meestal ’s avonds laat. Voor het wisselen of opnemen van geld kunt u van 08.30 uur tot 16.00 uur terecht bij de banken. Postkantoren zijn over het algemeen ook geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur. In het weekend gelden er verkorte openingsuren, vaak tot iets voor of na het middaguur. U moet er van uitgaan dat in het begin van de middag de meeste voorzieningen zoals winkels en banken een siësta houden. Om 15.00 uur komt alles weer een beetje op gang.

Fooien

In Bolivia is het geven van fooi zeer gebruikelijk. In restaurants wordt er verwacht dat u, wanneer dit nog niet bij het eindbedrag is berekend, een fooi geeft van 10%. Ook bijvoorbeeld kamermeisjes, taxichauffeurs en gidsen verwachten een fooi. Onthoud dat het geven van fooi geheel vrijblijvend is. Wanneer de verleende service niet naar behoeven was is het geven van fooi overbodig.

Religie

Bijna de gehele bevolking van Bolivia is christen. 95% van de bevolking is rooms-katholiek en 1% is protestants. Veel Bolivianen stammen af van de indianen uit Zuid-Amerika en hierdoor is hun geloof veel gemengd met oude tradities. Een mooie traditie in Bolivia is het zegenen en versieren van auto’s door priesters. Dit zal geluk brengen voor de bestuurder.

Feestdagen

Doordat Bolivia overheersend christelijk is worden er de gebruikelijke christelijke feestdagen gevierd. De volgende feestdagen zijn de belangrijkste feestdagen in het land:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • Februari/maart Carnaval
  • 01 mei Dag van de Arbeid
  • 15 juni Corpus Christi
  • 06 augustus Onafhankelijkheidsdag
  • 02 november Allerheiligen
  • 25 december Kerstmis
  • 31 december Oudejaarsavond

Wij stellen uw perfecte reis op maat samen

Met al onze ervaring, connecties en passie stellen wij uw perfecte reis op maat samen. Alles aan de hand van uw voorkeuren en wensen, samen met uw maatwerkspecialist.

Neem vrijblijvend contact op